عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی و جرایم مودیان

عواقب عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر ، محرومیت از  بخشودگی ها و معافیت های مالیاتی و پرداخت جریمه معادل  ۳۰ درصد مالیات متعلق به اشخاص حقوقی و ۱۰ درصد مالیات متعلق به اشخاص حقیقی است. عدم اعطای معالیت مالیاتی سالانه برای مودیان حقوقی و عدم  اعطای معافیت مالیاتی برای اشخاث حقوقی برخوردار از معافیت مالیاتی در طول برنامه پنج ساله توسعه فرهنگی و اقتصادی کشور، عاقبت عدم تسلیم  اظهارنامه مالیاتی در موعد قانونی است. طبق ماده ۲۲۶  قانون مالیات های مستقیم، اگر اظهارنامه در موعد مقرر قانونی تسلیم شود، مودی می تواند در صورتی که در اظهارنامه، ترازنامه یا حساب سود و زیان، اصلاحی نیاز باشد، مراتب را ظرف ۳۰ روز از تاریخ انقضای مهلت قانونی تسلیم اظهارنامه، اصلاح و به کارشناسان پرونده در سازمان مالیاتی تسلیم کند.

این گفتار، اطلاعات به روز شده خوبی را درباره عواقبت عدم  ارسال اظهارنامه مالیاتی و نکته های مهم ارائه می کند. لینک این گفتار را از طریق کانال هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، در اختیار دوستان و آشنایان مشمول تسلیم اظهارنامه الکترونیکی قرار دهید.

با ما همراه باشید.

حتما ببینید: اظهارنامه مالیاتی چیست؟

درباره جرایم مالیاتی ؛ ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم

در باب چهارم و فصل هفتم قانون مالیات های مستقیم، درباره تشویقات و جرایم مالیاتی، اطلاعاتی در اختیار مودیان محترم قرار گرفته است. طبق مفاد این قانون، مودی مالیاتی (حقیقی یا حقوقی)، مکلف به ارسال اظهارنامه مالیاتی است.

همان طور که می دانید، ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی یا حقوقی مشمول قانون مالیات های مستقیم،  چند سالی است که به صورت اینترنتی و از طریق سامانه  tax.gov.ir انجام  می شود. لذا، کلیه مودیان مالیاتی بایستی در زمان مقرر، نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی بر اساس ماده ۱۹۲ قانون، اقدام کنند.

در واقع، پرداخت مالیات،  مکلف به  تسلیم اظهارنامه مالیاتی است. اگر مودی به هر دلیلی، در موعد مقرر، اظهارنامه مالیاتی را تسلیم نکند و کد رهگیری دریافت نکند، مشمول جریمه غیر قابل بخشودگی معادل ۳۰درصد مالیات متعلق خواهد شد. این جریمه، برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل بوده و جریمه غیر قابل بخشودگی  برای مودیان حقیقی، معادل ۱۰ درصد مالیات متعلق می باشد.

عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی و جرایم مودیان

(سایت سازمان در این لینک، همه اطلاعات مورد نیاز مودیان را در اختیار انان قرار داده است. دسترسی به جدید ترین دستورالعمل ها و بخشنامه ها در سال  ۹۸ در این سایت ارائه شده است)

هم چنین، حکم این ماده در مورد درآمد هایی که توسط مودی حقیقی یا حقوقی، کتمان می شود و اطلاعات معاملات و درآمد ها، در اظهارنامه الکترونیکی مودی ثبت نمی شود یا هزینه های غیر واقعی توسط مودی مستند به فاکتور های صوری وغیره  ارائه می شود، جاری است. یعنی حتی اگر درآمدی کتمان شود و بعدها، به اطلاع اداره دارایی رسیده، ممیزان  مالیاتی می توانند،  درآمد حاصله از معاملات کتمان شده را محاسبه و مالیات آن اخذکنند.

در سی و یکم فروردین ماه سال ۱۳۹۴،  بند ۴۸ ماده واحده قانون  اصلاح قانون مالیات های مستقیم، اصلاح شد و طبق آن، در کلیه مواردی که مودی یا نماینده وی، از تسلیم  اظهارنامه  مالیاتی خودداری کند، مشمول  جریمهای معادل ۱۰  درصد مالیات متعلق خواهد بود. این رقم برای اشخاص حقوقی، جریمه ای معادل ۴۰  درصد مالیات متعلق را در بر خواهدگرفت و بخشودگی ندارد.

نحوه محاسبه جرایم درآمد های کتمان شده در اظهارنامه تسلیمی نیز  توسط  ممیزان بر اساس دستورالعمل های سازمان امور  مالیاتی  کشور، انجام می شود.

موضوعی که مودیان محترم  حقیقی یا حقوقی باید در نظر داشته باشید این است که جریمه عدم تسلیم  اظهارنامه مالیاتی ، به مالیاتی که برای مودی منظور می شود، اضافه خواهد شد و این  جریمه، قابل  شکایت در هیات های حل  اختلاف مربوط به رسیدگی به شکایت  مودیان و شورای عالی مالیات و دیوان عدالت اداری نیست.

از  عواقب عدم تسلیم  اظهارنامه مالیاتی، بایستی محرومیت از بعضی از مزایای مالیاتی و مواجه شدن با اظهارنامه برآوردی اشاره کرد که امکان دفاع را از مودی در برابر ممیزان اداره مالیاتی مربوطه،‌ سلب خواهد کرد. ماده دویست و بیست و ششم درباره عدم  تسلیم اظهارنامه، اهمیت بسیار دارد.

حتما بخوانید: همه چیز درباره گزارش معاملات فصلی

درباره جرایم مالیاتی ؛ ماده ۲۲۶ قانون مالیات های مستقیم

این ماده می گوید که عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر از طرف مودیان حقیقی یا حقوقی که مکلف به  تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان هستند، سبب عدم رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان آن ها در موعد مقرر تنظیم شده است، نمی شود و درغیر این صورت، درآمد مذکور در ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی، قطعی خواهد بود.

در تبصره ماده دویست و بیست و شش قانون مالیات های مسقیم آمده است که به  مودی مالیاتی اجازه داده می شود که اگر به هر دلیلی، در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه، اشتباهی رخ داده باشد، با ارائه مدارک مستند و مستدل ظرف ۱ ماه از تاریخ  انقضای تسلیم اظهارنامه، نسبت به رفع نقص اقدام و اظهارنامه و ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد به کارشناسان پرونده خود تسلیم کنند و رسید دریافت کنند.

اما توجه کنید، در این حالت، تاریخ تسلیم اظهارنامه مودی، تاریخ تسلیم اظهارنامه  اولی است و نه اظهارنامه اصلاحی.

ثبت اظهارنامه بایستی به این لینک مراجعه کنید

(برای ثبت اظهارنامه بایستی به این لینک مراجعه کنید. قبلش، پیش ثبت نام کرده و کد کاربری و رمز عبور دریافت کنید)

اظهارنامه مالیاتی برآوردی

منظور از اظهارنامه برآوردی، اظهارنامه ای است که مودی به هر دلیلی، از ارائه اظهارنامه الکترونیکی، خودداری کرده و به موجب ماده نود و هفتم قانون مالیات های مستقیم، اظهارنامه برآوردی، جایگزین عدم خود اظهاری مودیان می شود.

اگر مودی ، نسبت به تنظیم و تسلیم اظهارنامه الکترونیکی اقدام نکند، سازمان مختار خواهد بود که  علاوه بر جریمه قانونی، اظهارنامه  برآوردی را بر اساس اطلاعات استخراج شده، تهیه و معیار محاسبه عوارض دریافتی قرار دهد.

بر اساس طرح جامع که به شبکه بانکی و بیمه و ثبت احوال و ثبت اسناد و . . .  متصل است، فعالیت ها و اطلاعات کسب و کار مودی، از منابع مختلف استخراج و استعلام شده و اظهارنامه ای بر اساس این اطلاعات،  برآورد وتنظیم می شود و نسبت به آن، مالیاتی تعلق می گیرد و در برگه تشخیص مالیات درج می شود.

البته مودی می تواند ظرف ۳۰  روز  از تاریخ  ابلاغ برگ تشخیص مالیات، نسبت به برآورد  مالیاتی سازمان، اعتراض مکتوب کرده و در دبیرخانه، ثبت کند.

قابل توجه مودیان گرامی

  • تسلیم اظهارنامه ، تکلیف قانونی بسیار مهم  برای کلیه مودیان حقیقی و حقوقی مشمول در سراسر کشور است.
  • برخورداری از معافیت ه با نرخ صفر، صرفا در اختیار مودیانی قرار می گیرد که اظهارنامه خود را در موعد مقرر تسلیم و کد رهگیری دریافت کرده باشند.
  • جریمه مالیات ابرازی پرداخت نشده در موعد مقرر، ۲.۵ درصد مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تاخیر از سر رسید پرداخت است.
  • تسلیم اظهارنامه الکترونیکی، منوط به اخذ کد ۴۵ در مراحل ثبت نام شماره اقتصادی است و تا زمانی  که به این مرحله نرسیده باشید، امکان ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی را نخواهید داشت.
  • اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک در سامانه تعبیه شده است.
  • اگر اظهارنامه مودیان حقیقی یا حقیقی مشمول قانون م  . م، در موعد مقرر تنظیم و ارسال شود، ولی تا۳۰ روز بعد از ارسال در بازه قانونی مقرر، اصلاح شود، مشمول جریمه نشده و رسیدگی می شود.
  • عدم تسلیم اظهارنامه ، مستوجب جریمه و تاخیر در پرداخت جریمه نیز مستوجب جریمه مضاف خواهد بود که ماهانه بیش از ۲ درصد است.
  • آگاهی به روش تسلیم و تنظیم اظهارنامه مالیاتی مبتنی بر اطلاعات درست و مستند و پرهیز از ارائه هزینه های غیر واقعی و فاکتورهای صوری و شرکت های کاغذی، یک انتظار قانونی از فعالان اقتصادی سراسر کشور است.
  • عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی، تخلف بوده و موجب محرومیت و جرایم سنگین برای مالیات دهنده خواهد شد.
  • عدم تسلیم اظهارنامه ، مستوجب اظهارنامه برآوردی شده که هزینه سنگینی بر مالیات دهنده تحمیل می  کند.
  • حتی اگر شرکت شما در یک بازه زمانی، ‌‌هیچ تراکنش بانکی و فعالیت اقتصادی خرید یا فروش کالا و خدمات نداشته است، بایستی اظهارنامه خود را بر اساس سال مالی، تنظیم و به اداره مالیاتی استان محل اشتغال، تسلیم کنید تا مستوجب جریمه های قانونی نشود.
  • محرومیت از بخشودگی های مالیاتی، بخشی از جرایم عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در زمان مقرر است.
  • برای دریافت تسهیلات بانکی یا خدماتی که سالانه دولت در اختیار فعالان اقتصادی قرار می دهد (مثل جوایز و مشوق های صادراتی)، ارائه اظهارنامه، الزامی است.

همراه گرامی

اگر در تنظیم صورت های مالی و تسلیم اظهارنامه مالیاتی و گزارش معاملات فصلی و گزارش ارزش افزوده و تنظیم لیست حقوق و دستمزد و بیمه و حضور در کمیسیون های بیمه و مالیات و اداره کار به منظور اعتراض به آرا و برگه های تشخیص و احکام مربوطه، نیاز به مشاوره تخصصی دارید، کارشناسان مجرب شرکت حسابداری ترازمالی ، آماده ارائه خدمات به شما مودیان گرامی در سراسر کشور است.

با ما تماس بگیرید.